Internet en tv abonnementen

Internet en tv abonnementen zijn erg populair in Nederland en dit is niet voor niets. Met een internet en tv abonnement kun je, zoals de naam eigenlijk al zegt, zowel internetten als televisie kijken. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee.

Door een internetabonnement te combineren met een tv-abonnement ben je bijvoorbeeld een stuk goedkoper uit dan wanneer je beide diensten apart van elkaar zou afnemen. Daar komt bij dat je tegenwoordig een stuk meer voor je geld krijgt wanneer je een televisie abonnement combineert met een internetabonnement, denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid zenders ( eventueel uit te breiden met extra zenderpakketten als FOX Sports, Film1, Erotiek en HBO), de mogelijkheid om programma’s terug te kijken met o.a. Programma Gemist, het kunnen kijken op verschillende schermen (telefoon, tablet) en de mogelijkheid om programma’s op te nemen of te pauzeren. Tevens ontvang je maandelijks ook maar één rekening voor beide diensten, wel zo overzichtelijk dus.

Digitale televisie, meer zenders voor je geld

In tegenstelling tot vroeger wordt het tv-signaal tegenwoordig niet meer analoog, maar digitaal doorgegeven. Dit is maar goed ook want deze manier is een stuk efficiënter en kent daarom een hoop voordelen. Bij digitale tv wordt het signaal namelijk in een compactere vorm verzonden, waardoor het meer gegevens kan bevatten dan een ouderwets analoog signaal. Hierdoor heb je met digitale tv de beschikking over fors meer televisiezenders. Waar je vroeger slechts de keuze had uit enkele tientallen zenders, loopt dit aantal bij digitale tv op tot meer dan 100 zenders. Vrijwel iedere internetprovider biedt tegen betaling ook aanvullende zenderpakketten aan.


Betere beeld- en geluidskwaliteit

Niet alleen het aantal zenders is fors hoger bij een digitaal tv abonnement, ook de kwaliteit van de zenders is een stuk beter. Doordat er bij een digitaal signaal meer informatie kan worden verzonden en er minder kwaliteitsverlies optreedt, is het beeld altijd haarscherp en klinkt het geluid een stuk beter dan bij analoge televisie. Vooral bij grote televisieschermen met een hoge beeldresolutie is dit erg van belang.

Interactieve TV functies

Daarnaast heb je met een digitaal internet en tv abonnement tegenwoordig ook standaard de beschikking over allerlei extra interactieve functies. Zo kun je eenvoudig films huren met Video on Demand, programma’s terugkijken met Uitzending gemist en films pauzeren of opnemen. Veel providers bieden ook de mogelijkheid aan om op meerdere apparaten tv kijken: tv, smartphone, tablet, laptop, PC.

Soorten ontvangst bij Internet en TV abonnement

In Nederland kan je op verschillende manieren digitale tv ontvangen: via de kabel, via ADSL/ glasvezel, via de ether en via de satelliet.

Digitale tv via de kabel: het televisiesignaal wordt hierbij via de “gewone” televisiekabel doorgegeven. Het grootste voordeel hiervan is dat vrijwel alle Nederlandse woningen al op de kabel zijn aangesloten. Hierdoor is de overstap naar digitale tv eenvoudig en snel te regelen.

Digitale tv via ADSL/glasvezel (IP-tv): hierbij komt het tv-signaal via de ADSL- of glasvezelverbinding binnen. Televisie via ADSL of glasvezel wordt ook wel IP-tv genoemd. Om via ADSL/ glasvezel tv te kunnen kijken dien je ook altijd een internetabonnement af te sluiten (dus een internet en tv abonnement of een alles-in-1 abonnement).

Digitale tv via de ether: het is ook mogelijk om het tv-signaal uit te ether op te pikken met behulp van een antenne. Deze optie is vooral interessant voor mensen die op verschillende locaties televisie willen kijken, bijvoorbeeld op de camping of op de boot. Één van de bekendste aanbieders van tv via de antenne is KPN met de Digitenne. Een nadeel van digitale tv via de ether is het feit dat het signaal nogal eens verstoord wordt en je er minder zenders mee kunt ontvangen.

Digitale tv via de satelliet: een goedkope manier van digitale tv kijken is door middel van de satelliet. Hierbij wordt het signaal door een satelliet verzonden en opgevangen door een schotelantenne. Je kunt er vrijwel alle zenders ter wereld mee ontvangen. Een groot nadeel zijn echter de hoge opstartkosten aangezien er eerst een schotelset aangeschaft dient te worden.

Wat heb ik nodig voor digitale tv?

Voor digitaal tv kijken heb je eigenlijk niet zo heel veel nodig. De overstap naar een Internet en tv abonnement is dan ook zo gemaakt.

Digitale ontvanger

Om digitale tv te kunnen kijken heb je een digitale ontvanger nodig. Deze ontvanger krijg je standaard bij je abonnement geleverd en sluit je eenvoudig aan op je tv. De ontvanger zet het digitale tv-signaal om zodat je televisie het signaal begrijpt. De meeste nieuwe televisies beschikken tegenwoordig al over een ingebouwde ontvanger, waardoor een losse ontvanger niet eens meer nodig is. Zij kunnen dan standaard digitale tv via de ether en via de kabel ontvangen.

Smartcard

Veel oude ontvangers maken gebruik van een zogenaamde smartcard, een platte kaart met je abonnementsgegevens die je in de ontvanger moet steken. Op deze manier ontvang je alleen de zenders waarvoor je betaalt.

Kies je voor digitale televisie via de satelliet of via de ether, dan heb je naast een digitale ontvanger natuurlijk ook nog een eigen (schotel)antenne nodig.